Gezondheid is een welsprekendheid, dat merk je niet op, dat hoort gewoon zo. Pas als je een pijntje hier en daar krijgt of een serieuze griep of een andere nare aandoening, dan realiseer je je pas wat gezondheid is. In het dagelijks leven doen we er alles aan om gezond te leven en te blijven. Gezonde voeding, voldoende bewegen en nachtrust zijn een goede basis om gezond te blijven. Daarnaast kun je je lichaam een extraatje geven en preventief aan gezondheid werken door bijvoorbeeld regelmatig een voetreflexmassage of shiatsu-massage te ondergaan. Voetreflex en Shiatsu zorgen voor een betere doorbloeding, heffen blokkades op in het lichaam en laten energieën weer beter stromen. Naast deze therapieën kun je zelf ook veel doen om je gezondheid goed te houden en je energie te laten stromen. Zoals al eerder genoemd doe je dat met voeding, beweging en nachtrust. Wat veel mensen niet weten is dat een goede ademhaling bijzonder belangrijk is voor een goede gezondheid.
Weet jij eigenlijk hoe vaak je ademhaalt per minuut?
Vaak weten mensen dit niet, terwijl ze wel weten hoe de nieuwslezer van het Journaal heet! Per minuut adem je, afhankelijk van de (fysieke) omstandigheden, 4 tot 60 keer. Een ademhaling is vanaf het begin van de inademing tot en met het einde van de uitademing. Normaal gesproken adem je zes keer in een minuut, zittend op een stoel. Bij een fysieke inspanning adem je dieper en sneller, tijdens een wandeling adem je al snel 10-16 keer per minuut en tijdens hardlopen wel 60 keer.
Uit onderzoek is gebleken dat de manier waarop je ademhaalt invloed heeft op je gezondheid. Tijdens veel denken en of piekeren kun je wel 5 keer sneller ademen dan normaal gesproken als je zit of in bed ligt. Dit gaat ongemerkt en je kunt er zo aan gewend raken dat het lijkt alsof je een ‘normale’ ademhaling hebt. Je gedachten kunnen je ademhaling beïnvloeden. Als jij aan het wandelen bent en je probeert je iets te herinneren, gaat automatisch je tempo achteruit, terwijl als je net iets schokkends hebt meegemaakt je eigenlijk zo snel mogelijk weg wil van die plek, en ga je je tempo versnellen. Zo werkt het ook met ademhalen, drukte in je hoofd, gejaagdheid, spanning zal automatisch je ademhaling versnellen.
Wat gebeurt er nou precies in je lichaam tijdens een ademhaling?
Iedereen weet dat het noodzakelijk is om zuurstof in te ademen en dat we koolzuur uitademen. Tijdens de inademing komt er koolzuur (CO2) vanuit het bloed in de longen om uit te ademen. Tijdens de uitademing komt de ingeademde zuurstof (O2) vanuit de longen in de bloedvaten en uiteindelijk in onze organen. De lucht die je inademt is koolzuur arm en zuurstofrijk. De ideale samenstelling zuurstof-koolzuur in je bloed is 3:2. Dit betekent dat er een flinke hoeveelheid koolzuur in je lichaam toch nodig is. Koolzuur is onder andere nodig om je vaten open te houden voor een goede doorbloeding. Door een te snelle of te diepe ademhaling raakt deze verhouding uit balans. Je ademt meer koolzuur uit dan er in verhouding in je bloed blijft. Je bloed heeft een bepaalde pH-waarde (zuurgraad), tussen 7,36 en 7,44. Is het koolzuur in je bloed te laag, dan is de pH te hoog. Met andere woorden het percentage koolzuur in je bloed is heel belangrijk. Als we een snelle ademfrequentie hebben betekent dit:
- Dat je automatisch hoger (d.w.z. borstademhaling) aan het ademen bent.
- Dat je hulp ademhalingsspieren (aangehecht aan je nek) hierdoor overbelast raken en nek en schouderklachten op langere termijn gaan geven.
- Je raakt sneller vermoeid en dit komt omdat tijdens de snelle ademhalingen het lichaam je glucose voorraad verbruikt i.p.v. de vetten aan te spreken.
Door een langdurig snelle ademfrequentie verzuurd het lichaam uiteindelijk en geeft o.a. klachten als pijn in schouder en nek, hoofdpijn, licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen, duizeligheid, opgeblazen maag, tintelingen in handen en voeten, nervositeit, angst, obstipatie.
Wat is nu een goede ademhaling?
Niet te diep en niet te snel. Als je inademt zet je buik uit en bij de uitademing wordt je buik weer platter. Probeer de schouders laag te houden. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen, ik geef je hier de makkelijkste!!
- Adem in door je neus
- Adem uit door je neus
- Pauze
Start je dag eens met 10 minuten op deze manier te ademen en wees je bewust van je ademhaling. Zorg ervoor dat je lekker zit, naar je buik inademen waardoor de buik uitzet. Tijdens de uitademing zorg je dat je helemaal uitademt, de buik trekt weer een beetje in en de schouders zijn laag en ontspannen.
Na de uitademing volgt de pauze, deze kan een paar seconden duren. Je voelt vanzelf wanneer je weer wilt inademen. Maar doe het rustig en niet te diep.
Ik weet zeker dat je tijdens de dag meer energie zult hebben.